08-07-2018

Marco Boots zijn kijk op drie jaar VVW

Drie jaar terug op bezoek bij Marco Boots in Spanbroek om voor te beschouwen op een driejarige verbintenis als hoofdtrainer bij VVW-voetbal. De eerste indruk toen is in deze drie jaar bevestigd. Een warm en empathisch mens die prima bij VVW past en paste. Nu weer op bezoek en samen met Marco terugblikken op deze driejarige verbintenis. Marco’s antwoord op de eerste vraag vertelt veel. De vraag is, wat ga je het meeste missen van VVW/Wervershoof? Marco’s antwoord: “De mooie mensen bij de vereniging, de mooie warme vereniging zelf en het mooie sportieve dorp. Het heeft mijn leven verrijkt. Ik heb gegeven, maar ik heb ook veel geleerd bij VVW”. Als we terug kijken op de drie seizoenen dan vat Marco het als volgt samen: ”Het eerste seizoen hebben we bij vlagen misschien wel het mooiste voetbal gespeeld. Het 2e seizoen was lastig omdat dat het laatste jaar was van een groot deel van de gevestigde orde binnen VVW 1 en je als trainer over het seizoen heen moet kijken. Het derde jaar was daarom misschien wel het beste en mooiste jaar. Er was geen verwachtingspatroon. Wel het inpassen van nieuwe voetballers binnen het 1e team. Het is ook een jaar trots om terug te kijken. Het maximale eruit te hebben gehaald met verschillende mensen die telkens op de verschillende momenten beschikbaar waren. Jonge spelers zien ontwikkelen en groeien”.

Marco geeft ook aan: ”Het is mooi om te zien dat er potentie zit in deze groep en ook nog aangevuld wordt met mensen die terug komen bij VVW en een paar nieuwelingen”. Een mooie herinnering dat refereert aan deze stelling is de wedstrijd tegen Volendam om de periodetitel het afgelopen jaar. “Daar werd met het hoofd, wat zo belangrijk is bij voetbal, en fysiek heel volwassen gevoetbald. Daar doe je het voor, het vak coach, om samen met je trainersstaf een groep zich zien te ontwikkelen en te zien groeien. Het was in Hoorn mooi zichtbaar, waar je voor traint en waar je het voor doet. Een topwedstrijd met een mooi resultaat, de periodetitel! En natuurlijk is het jammer en balen dat je net niet die promotie hebt gehaald dit seizoen, maar nogmaals, we hebben het maximale eruit gehaald”.

Niet eens een vraag, maar Marco begint over een bijzondere herinnering. Toen Marco zijn vader overleed heeft de oprechte deelneming hem goed gedaan. “Ik verwachtte niets. Einde seizoen, ik zat net een jaar bij VVW, maar het heeft me heel goed gedaan dat er zoveel mensen kwamen te condoleren. Echt mooi en bijzonder”. Dan is daarna natuurlijk de vraag, wat heb je nog meer als bijzonder ervaren? Marco somt een paar bijzonderheden op: ”genoemde wedstrijd tegen Volendam in Hoorn om de periodetitel. De wedstrijd tegen Spirit in Hoogkarspel i.v.m. promotie. Dat gebeurt niet veel, dat je als trainer met een team voor zoveel publiek mag spelen, wanneer het echt ergens om gaat”. Marco heeft ook nog een opmerking betreffende deze ontmoeting. “Los van het resultaat, want Spirit was terechte winnaar deze wedstrijd. Je weet echter niet hoe het gelopen zou zijn als het op neutraal terrein was gespeeld. Een wedstrijd om een periodetitel moet op neutraal terrein, maar een finale als deze speelt er één ploeg gewoon thuis! Dat moet niet kunnen en dat zou de KNVB anders moeten regelen. En het uitvallen van Koen Verlaat deze wedstrijd was ook cruciaal, zonder iemand tekort te willen doen”

Wat Marco ook bijzonder vond, was de handbalwedstrijd in de winterstop tegen Dames 1 VVW-handbal in De Dars. “Dan zit er gewoon een volle sporthal! Heel bijzonder en een hartstikke leuke ervaring”. Marco vind Wervershoof overigens een echt sport- en speldorp. Meer dan op andere plekken waar hij gewerkt heeft. “Je kunt het zo niet bedenken met sport en spel, maar in Wervershoof beoefenen ze het wel”. Ja, ook beerpong geeft hij lachend aan.
Ja, en dan druk je een warm mensen-mens de hand, wat bij een afscheid hoort en mag ik Marco bedanken namens velen voor wat hij heeft betekent voor VVW. Uiteraard ook veel succes gewenst bij zijn nieuwe club Dynamo. Helaas gedegradeerd naar de 4e klasse, dus komen we elkaar in competitieverband niet tegen volgend seizoen. Dus gunnen we Marco van harte een promotie met zijn nieuwe club. VVW en Marco Boots hebben elkaar in het hart gesloten. Dat heeft drie jaar VVW-Marco Boots elkaar gebracht.