Clubman Ruud Willems

19-07-2018

Ruud_Willems.jpg

 

 

Clubman Ruud Willems een topper achter de schermen


Erelid van VVW-voetbal Ruud Willems is een bescheiden man en een duizendpoot als het gaat om het begeleiden van bouwactiviteiten voor VVW-voetbal en vanaf de overgang naar Sportcomplex De Westrand tevens voor VVW-handbal. Zo ook bij de nieuwe kantine De Westrand na de brand van het kantine- en kleedkamercomplex in 2017. Wanneer TV De Kaag gaat aansluiten is het voor drie clubs in één bouwactiviteit. Ruud is jarenlang in dienst geweest bij de arbeidsinspectie. In die hoedanigheid is hij overleg en oog voor detail altijd gewend geweest.

 

Nu reeds met pensioen, maar dat was bij zijn eerste begeleiding van bouwactiviteiten bij VVW-voetbal in de vorige eeuw niet zo. Toen volop aan het werk bij de arbeidsinspectie en bij de club. In begin jaren ’90 en de jaren daarna achtereenvolgens de kleedkamers onder de oude tribune omgetoverd tot bestuurskamer en een ruimte voor kopieermachine/stencilmachine voor clubbladen, tevens extra ruimte voor overleg. Werd de toenmalige kantine gesloopt en op de oude fundering een nieuwe kantine casco opgeleverd neergezet. Bij de afwerking in samenwerking met vrijwilligers was er genoeg te coördineren voor Ruud. In al die jaren is Ruud niet alleen met overleg en sturend bezig geweest. Regelmatig zette hij ook een schop in de grond om letterlijk de bakens te verzetten. Toen de kantine klaar was werd begonnen aan de kleedkamers. Dat viel tegen in wat men allemaal tegen kwam bij de sloop en herbouw en was dat alleen met vrijwilligers niet meer te doen. Ruud was bij VVW o.a. secretaris en voorzitter.


Op een gegeven moment kwam verhuizing in beeld voor VVW-handbal en VVW-voetbal naar de Westrand. Ruud nam plaats in de voorbereidingscommissie. Volop overtuigt dat dit het beste voor de clubs was. En dat is ook gebleken. Ruud geeft ook aan: ”het was gewoon een mooie kans om een geheel nieuw complex te betreden en een toch verouderd complex te verlaten. Natuurlijk was er de nostalgie, heel begrijpelijk. Maar wat niet meer voldeed aan de eisen van de tijd, was nu de kans het aan de nieuwe eisen te laten voldoen en gericht op de toekomst”. De gemeente was opdrachtgever van sportcomplex De Westrand en Ruud ging weer in functie als begeleider bouwactiviteit namens de clubs bij de bouw van kantine- en kleedkamercomplex. Vanuit de voorbereidingscommissie kwam Ruud als secretaris in het bestuur van Stichting Sportpark Beheer de Westrand. De stichting is eigenaar van de opstallen en de grond waar de opstalen opstaan. De sportvelden worden door de stichting gehuurd van de gemeente Medemblik. Zo kan het onafhankelijk van de sportverenigingen functioneren en een spil zijn in overleg en beheer. Ruud had natuurlijk nooit gedacht dat hij nog eens zo intensief een bouwactiviteit zou begeleiden, maar de brand van 2017 beschikte anders. Ruud moest er goed over nadenken, want het vele werk, daar zag hij best tegenop. Echter zoals het nu in harmonie met alle partijen verloopt, is het heel druk, maar geeft het ook voldoening door de goede samenwerking met een ieder. Echter Ruud stelt wel heel duidelijk: “Dit is wel de laatste bouwactiviteit die ik begeleid voor de club/clubs en de stichting!” En uiteraard is de bouw van de noodkantine fantastisch gedaan door alle betrokkenen. Ruud zijn aandeel betreffende regelen met Nutsbedrijven, etc. liep gelijk aan het overleg met het bouwteam van de nieuwe kantine.


Het houdt ook veel in de bouw van een nieuwe kantine. Overleg met gemeente, bouwteam, vergaderen in deelteams, overleg op de bouwplaats, de toelevering regelen van de Nutsbedrijven, etc. Voor het in gesprek gaan met Ruud komt hij net uit een overleg. “Ja, zegt hij, zo maar weer zo’n dingetje wat je extra moet regelen. De koffiemachine blijkt zichzelf van tijd tot tijd te reinigen, maar dan moet er wel een extra afvoer zijn. Enfin, de werkvloer ligt er nog niet in, dus dat gaan we met uitvoerder Kees Dekker van Grooteman-Van Dijk en Loodgietersbedrijf Gebr. Sneeboer opnemen”. Het is maar een klein voorbeeldje. Komt voort uit het overleg met Heineken over het horecagedeelte, wat verder René Dol en Nico van de Berg voor hun rekening nemen.
Wat de Nutsbedrijven betreft. Een voorbeeld: een aanvraag bij Ziggo neemt een aantal maanden in beslag i.v.m. aanleggen netwerk. Belangrijk om op tijd te plannen. Waar Ruud dan bijvoorbeeld tegenaan loopt is dat er per 1 januari 2018 een nieuw Basisregistratiesysteem Adressen en Gebouwen bij de gemeentes van kracht is. Blijkt dat VVW-voetbal geen nummer meer heeft. Was 7, maar nu stopte de nummering bij 5. “Dat betekent een hoop keer extra overleg en bellen met instanties, maar het komt goed”, geeft Ruud aan. Het aanleggen van nieuwe hoofdaansluitingen, zodat de verenigingen met hun verschillende vraag naar elektriciteit, van bijvoorbeeld buitenverlichting, vergt ook overleg, inzicht en geduld. Gelukkig heeft Ruud geduld. Hij is nog maar één keer flink kwaad geweest in overleg met eén van de Nutsbedrijven. Voor de rest gaat alles zonder stemverheffing en in goede harmonie. Het overleg met de uitvoerder van het project Kees Dekker namens Grooteman-Van Dijk verloopt prima en dat is alleen maar prettig.


De bouw verloopt goed en het ziet er naar uit dat medio december kan worden opgeleverd. Uiteraard volgt daar vanzelf bericht over. Clubman van VVW-voetbal Ruud Willems heeft zijn steentje meer dan bij gedragen in al die jaren en ook wederom bij de bouw van deze nieuwe kantine. Wat hij heel mooi vind is dat zijn sporthart versmolten is met meer verenigingen door het begeleiden van de bouwactiviteiten de laatste jaren aan Sportcomplex De Westrand en door zitting in genoemde stichting. “Het is zo mooi om te zien en waar te nemen dat het samen gaan zo goed wordt opgepakt met de jeugd voorop! Zo goed dat verenigingen dit samen doen” zegt Ruud tot besluit. En dat is een mooie slotzin van deze duizendpoot in begeleiden van bouwactiviteiten voor club, clubs en stichting.

Alle nieuwsberichten

Nieuws