Hoofdtrainer Niels Bakker en aanvoerder Joris Schouten

27-08-2018

In gesprek met hoofdtrainer Niels Bakker van VVW en aanvoerder Joris Schouten

Niels Bakker voor het eerst als hoofdtrainer aan de slag en  dat bij zijn club VVW. Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Niels heeft als assistent van de hoofdtrainer(s) van VVW, als coach van het tweede team en als trainer van de A1 duidelijk laten zien wat hij in zijn mars heeft. Nu ligt er de uitdaging met het vlaggenschip aan de gang te gaan. Het is fijn dat de technische commissie het vertrouwen in Niels heeft omgezet in een contract als hoofdtrainer. Op het moment van dit gesprek zit de eerste trainingsweek erop en staat de kermis voor de deur. Op de vraag hoe hij er tegen aankijkt in zijn nieuwe rol en hoe de eerste week ging zegt Niels: “Ja, gezonde kriebels van spanning waren wel aanwezig. Lekker nu gestart te zijn. Het zal qua druk en aandacht heel anders zijn bij het 1e team dan wat ik gewend ben. Van de luwte in de schijnwerpers. Ik heb er vertrouwen in en we hebben een goede eerste week achter de rug”. Uiteraard wordt Niels in het gesprek uitgedaagd om een notering in de competitie te voorspellen.

Dat weet Niels wel te omzeilen met een mooi antwoord: “ik hoop dat de krant schrijft dat VVW het beste voetbalt speelt en dan groeit daar automatisch wat moois uit. Bovendien is het moeilijk in te schatten hoe de competitie verloopt met toch weer een aantal andere clubs dan vorig seizoen erbij. Als het voetbal gespeelt kan worden wat ik wil, dan doen we vanzelf mee daar waar het om gaat”. Niels geeft aan in de 7 jaar in een andere rol van de verschillende hoofdtrainers te hebben geleerd. “Dat neem je mee als bagage”. Niels had zelf niet gedacht dat hij hoofdtrainer zou worden, maar nu hij het is, geeft hij aan niet ergens tegenop te zien. Afgelopen jaar heeft Niels weer een aantal cursussen gevolgd. Niels zegt daarover het volgende: ”Daar heb ik wederom veel geleerd: herstel voetbalblessures, trainingsopbouw, krachttraining, etc. Docenten uit de top van het voetbal. Heel leerzaam om van die gasten cursus te krijgen”.

Niels is blij met zijn assistenten, Milo Kuipers en Gerard Kaag. Milo assisteert bij de trainingen en zal het tweede team begeleiden. En als het competitieprogramma het toelaat zal Milo ook bij Niels op de bank plaatsnemen. Gerard Kaag zal de rol van Dennis Deen vervullen die deze had bij oud-trainer Marco Boots. “Ik moet toch iets meer afstand bewaren dan ik gewend ben als assistent-trainer en trainer van de A1. Niet teveel hoor, ik blijf mezelf. Ik ken de cultuur natuurlijk helemaal van binnenuit. Daar kan ook een nadeel aanzitten, maar dat is goed te bewaken”, zegt Niels. Niels heeft over het algemeen, samen met genoemde mannen, een jonge selectie van rond de 40 spelers tot zijn beschikking. Verder geeft Niels aan: ”Ik moet ook een enkele keer ff tot tien tellen en niet ad hoc reageren. Je bent als hoofdtrainer toch ook een uithangbord van de vereniging. Dat besef ik heel goed”. Met Niels in gesprek is gewoon leuk om te doen, omdat hij een toegankelijk en aimabel persoon is. We gaan het allemaal ervaren dit seizoen en uiteraard daarbij alle succes en plezier toegewenst voor Niels en zijn trainersstaf. We gaan het als supporters van onze club weer graag volgen.

Joris Schouten
Is Niels Bakker voor de 1e keer hoofdtrainer van VVW. Aanvoerder Joris Schouten begint aan zijn 8e seizoen in de hoofdmacht, waarvan zijn derde als aanvoerder. Het gesprek met Joris vindt plaats donderdag na kermis, nog wel wat voelbaar waarschijnlijk, maar Joris heeft een frisse kijk op het komende seizoen. Als je vraagt of het aanvoerderschap extra druk geeft, zegt Joris: “Nee, ik vind het mooi en een eer om dat te mogen zijn”. Wat zijn mooiste seizoen was van de acht, daar is Joris gauw uit: ”Dan ga ik voor de laatste, daar zat zoveel in. Periodetitel en promotie zo dichtbij”! Joris weet dat hij gezegd heeft op het einde van vorig seizoen, dat het dan dit seizoen maar moet gebeuren wat het kampioenschap betreft.

Joris geeft nu aan: “Het is goed de ambitie te hebben er voor te willen gaan. We hebben een brede selectie, weliswaar jong, maar gek genoeg is bijvoorbeeld een Koen Verlaat, als 25-jarige, een ervaren speler en zo zijn er nog een paar. We moeten vooral omhoog kijken”. “We hebben een mooie groep, waarmee we ook in staat moeten zijn mooi voetbal te spelen. Als dat niet lukt, dan maar op een andere manier. Bij mij gaat winnen voor mooi voetbal”. Joris maakt dus al jaren deel uit van de selectie en is vanaf zijn jongste jeugd lid van onze vereniging. Hij ziet het trainerschap van Niels Bakker positief en met vertrouwen tegemoet. Joris geeft aan: “Ik vind het mooi een trainer vanuit de eigen club. Ik heb verschillende trainers gehad die overal vandaan kwamen. Het is mooi dat de club nu een eigen hoofdtrainer kan leveren en Niels Bakker heeft persoonlijkheid. Heeft ook al het een en ander laten zien binnen de club”. Nogmaals, we gaan het volgen met alle supporters en hopen samen met Niels en Joris op een mooi voetbalseizoen!