Ouders en Sport

12-01-2016

Een aantal tips voor ouders om bij te dragen aan een positieve sportontwikkeling van het kind:


1. Plezier gaat voor presteren!


In plaats van ‘heb je gewonnen?’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk?’ en ‘hoe ging het?’ Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen.


2. Moedig aan tijdens wedstrijden, maar coach niet mee.


Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is, maakt die afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of ervoor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je roept negatief is…


3. Geef het goede voorbeeld


Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de arbitrage! Soms zit het mee en soms zit het tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.


4. Laat het kind de sport zelf beleven

Zelf het 1e team nooit gehaald en is nu je missie dat je kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport!

 

5. Inzet is de basis voor ontwikkeling


Maak duidelijk aan je kind dat ontwikkeling een proces van pieken en dalen is en dat alles te verbeteren is zolang je daar maar hard voor traint. Hard work beats talent, if talent doesnt work hard!

Alle nieuwsberichten

Nieuws